Lasten oikomishoito julkinen vs. yksityinen
Oikomishoitoa tehdään niin lapsille kuin aikuisille sekä julkisella ja yksityisellä sektorilla. Julkisella puolella (terveyskeskus / sairaala) hoitoon pääsy perustuu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) määrittämiin yhtenäisiin kiireettömän hoidon perusteisiin, jolla taataan että kansalaisilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tarvitsemaansa hoitoa. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että on ennalta määritelty kriteerit joiden täytyy täyttyä, että potilas on oikeutettu hoitoon julkisen puolen palveluna. Koska oikomishoidon tarvetta väestössä on runsaasti ja Suomessa on työvoimapulaa oikomishoidon erikoishammaslääkäreistä, ovat myös kriteerit hoidon pääsyyn tiukentuneet vuosien varrella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että julkinen sektori pystyy hoitamaan ainoastaan eniten oikomishoitoa tarvitsevat potilaat. Yleensä lapsien oikomishoidon seulonta tehdään kouluhammastarkastusten yhteydessä tai sen jälkeen erillisellä seulontakäynnillä. Seulontakäynnillä potilaan oikomishoidon tarve pisteytetään ja yleisesti ottaen jos oikomishoidon tarve on 7+ tai enemmän (0-10 asteikolla) on potilas yleensä oikeutettu saamaan oikomishoitoa julkisella sektorilla. Suurin osa purentavirheistä kuitenkin pisteytetään alle kriittisen rajan ja valitettavasti lasta ei tällöin voida hoitaa.
Täytyy myös huomioida, että julkisella puolella hoito pohjautuu laajasti terveyden edistämiseen. Vaikka potilas onkin oikeutettu hoitoon julkisella sektorilla, oikomishoito tähtää pääsääntöisesti maksimoimaan terveyttä ja välttämättä kaikkia esteettisiä asioita ei pystytä resurssien puutteesta johtuen hoitamaan. Toki potilaan terveys on luonnollisesti kaikkein tärkeintä ja esteettiset asiat hoituvat purentavirheen korjaamisen jälkeen helpommin kun perustukset purennan osalta on ensin saatu hoidettua kuntoon.
Hoitoon pääsy ja jonotusajat vaihtelevat eri puolilla Suomea huomattavasti. Monessa paikassa hoitoon pääsy on ruuhkautunut ja potilas voi joutua odottamaan vuosia ennen kuin mahdollinen hoito pääsee alkamaan. Välttämättä pitkä jonotusaika ei kuitenkaan ole ongelma vaan tärkeintä on hoidon oikea ajoitus. Kuten aikaisemmin on mainittu, on erittäin tärkeää, että lasten oikomishoito ajoitetaan oikeaan aikaan mieluiten hieman ennen kasvuspurtin alkamista, jolloin potilaan leukojen kasvua voidaan helpommin ohjailla.
Yksityisellä sektorilla hoidetaan pääsääntöisesti niitä potilaita, joilla on todettu lievempi purentavirhe tai esimerkiksi hampaiston ahtautta sen verran vähän, että kaikki hampaat ovat mahtuneet puhkeamaan suuhun, vaikkakaan eivät ole mahtuneet hammaskaarille suoraksi.
Yksityisellä sektorilla potilaan hoito on pääsääntöisesti (hoidon tavoitteista riippuen) kokonaisvaltaisempaa ja pyritään korjaamaan taustalla olevan purentavirheen lisäksi myös hymyn estetiikka kuntoon. Hoitoon myös pääsee nopeammin ja valitsemalleen oikojalle. Yksityisellä sektorilla potilas maksaa itse käynnit ja käynneistä ei pääsääntöisesti saa Kela-korvauksia.
Tiivistettynä erot:
Julkinen sektori:
Hoitoon pääsy tarveperusteista (pisteytys)
Hoito tähtää terveyden parantamiseen, välttämättä kaikkea ei pystytä hoitamaan
Maksutonta alaikäisille
Hoitoon pääsy saattaa kestää vaikka olisi oikeutettu hoitoon
Yksityinen sektori:
Hoitoon voi hakeutua kuka tahansa
Hoito tähtää terveyden edistämisen lisäksi myös toiveiden mukaan estetiikan hoitoon
Hoitoon pääsy nopeaa
Potilas maksaa hoidon itse
Potilas voi valita eri hoitomenetelmien välillä
Jos oikomishoito on ajankohtaista, voit varata konsultaatioajan painamalla tästä
Tervetuloa!