Lasten, nuorten ja aikuisten oikomishoito

Lapset

Oikomishoitoa voidaan toteuttaa monessa eri ikävaiheessa. Ensimmäinen oikomishoidon arviot tehdään lapsille usein 6-9v iässä. Varhaisessa vaiheessa oikomishoidon tarkoituksena on estää haitallisten purentavirheiden vaikutus hampaiston ja leukaluiden kasvuun ja kehitykseen. Tällaisia hoidettavia asioita voi esimerkiksi olla etu- ja sivualueen ristipurennat, hampaiden puhkeamishäiriöt, erittäin voimakas hampaiston ahtaus tai normaalia kehitystä haittaavat poikkeavat tavat. Hoito siis tähtää siihen, että purennan ja luuston kehitys voi jatkua normaalisti ja toisaalta mahdollinen toisen vaiheen oikomishoito myöhemmin olisi helpompi. Hoitoaika pyritään tässä vaiheessa pitämään lyhyenä, mielellään alle vuoden mittaisena. Oikomiskojejärjestely pyritään myös pitämään mahdollisimman yksinkertaisena ja kustannustehokkaana.

Nuoret

Suurin osa oikomishoidosta nuorilla alkaa siinä vaiheessa, kun viimeisetkin maitohampaat ovat irtoamassa ja pysyvä hampaisto on kehittymässä valmiiksi. Tämä vaihe alkaa yksilöllisesti, mutta tyypillisesti puhutaan noin 11-13 vuotiaista lapsista. Usein tässä vaiheessa nuoren kehitys on siinä vaiheessa, että murrosikä ja pituuskasvuspurtti ovat pian käynnistymässä. Tämä on otollisin aika vaikuttaa myös mahdolliseen taustalla olevaan purentavirheeseen, joka voi johtua ylä- ja alaleukaluiden koon tai sijainnin välisestä epäsuhdasta. Kasvupyrähdyksen aikana oikomishoidolla voidaan myös leukojen kasvua ja hampaistoa ohjata oikealle paikalleen helpommin kuin pituuskasvun jälkeen, joten oikomishoidon ajoitus on tässä suhteessa erittäin tärkeää. Tyypillisesti oikomishoito kestää tässä vaiheessa 12-24 kk riippuen hoidon vaikeusasteesta.  Yleisimmin tässä vaiheessa voidaan käyttää joko perinteisiä kiinteitä kojeita, oikomiskalvoja tai näiden yhdistelmää.

Aikuiset

Noin 15-16 vuotiaista nuorista eteenpäin pituuskasvu ja leukojen kasvu alkaa selkeästi hidastumaan. Teini-iän kasvuspurtin jälkeen oikomishoitoa voidaan toteuttaa samoin menetelmin kuin nuorilla, mutta kasvun ohjailu ei enää samalla tavalla onnistu. Tässä vaiheessa laajempien purentavirheen korjaus voi vaatia helpommin esimerkiksi hampaiden poistoja, luuankkurivahvistettuja kojeita tai ortognaattista kirurgiaa, jotta purenta- ja luustosuhteet saadaan korjattua normaaleiksi. Vaihtoehtoisesti aikuisiän oikomishoidossa voidaan helpommin hyväksyä tiettyjä kompromisseja purennan osalta, jos pääasiallisena tarkoituksena on hoitaa hymyn estetiikkaa. Hoitoaika ja menetelmät riippuvat täysin hoidon tavoitteista ja voi kestoltaan olla kaikkea aina lyhyestä 3kk esteettisestä hoidosta yli 3 vuoden laajaan purentaa kuntouttavaan hoitoon. Tärkeintä on, että yhdessä asiakkaan kanssa keskustellaan hoitovaihtoehdoista siten, että potilas on tietoinen eri vaihtoehtojen merkityksestä myös pitkällä tähtäimellä.

Jos oikomishoito on ajankohtaista, voit varata konsultaatioajan painamalla tästä Tervetuloa!

Edellinen
Edellinen

Miksi oikomishoidon erikoishammaslääkärille?

Seuraava
Seuraava

Lasten oikomishoito julkinen vs. yksityinen