Miksi oikomishoidon erikoishammaslääkärille?
Ortodontit eli oikomishoidon erikoishammaslääkärit ovat työssään keskittyneet täysin oikomishoitoon. Vaikka nykyään useat hammaslääkärit voivat suorittaa kevyttä ja perustasoista oikomishoitoa on tärkeää ymmärtää erot oikomishoidon erikoishammaslääkärin ja oikomiseen perehtyneen hammaslääkärin välillä.
KOULUTUS
Oikomishoidon erikoishammaslääkärit ovat suorittaneet vähintään kolmen vuoden oikomishoidon yliopistotutkinnon normaalin hammaslääkärin peruskoulutuksen lisäksi. Erikoistumiskoulutuksen aikana opiskellaan täysipäiväisesti oikomishoitoon liittyvää teoriaa yliopistossa sekä työskennellään oikomishoidon parissa terveyskeskuksessa ja sairaalassa.
Oikosmishoidon erikoishammaslääkärin tutkinto on hyvin pitkälle kansainvälisesti standardoitu koulutusohjelma, joka takaa laajat ja kattavat tiedot oikomishoitoon liittyvästä teoriasta ja käytännöstä. Suomessa suoritettua erikoishammaslääkärin tutkintoa arvostetaan kansainvälisesti hyvinkin paljon ja Suomessa koulutetut ortodontit ovatkin poikkeuksetta saaneet modernin ja laadukkaan koulutuksen.
Vastaavasti, oikomishoitoon perehtyneet yleishammaslääkärit eivät ole suorittaneet erikoishammaslääkäritasoista koulutusohjelmaa yliopistossa, vaan oikomishoidon koulutus nojautuu vahvasti hammaslääkärin omaan perehtymiseen ja mahdollisiin kurssimuotoisiin koulutuksiin, mutta koulutus ja kokemus vaihtelee paljon eri oikomishoitoon perehtyneiden hammaslääkärien välillä.
Olen valmistunut hammaslääkäriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2015, jonka jälkeen työskentelin hammaslääkärinä terveyskeskuksessa ja yksityisellä vastaanotolla tehden normaalia perushammashoitoa. Oikomishoitoon pääsin ensimmäisen kerran kunnolla perehtymään vuonna 2018 jolloin työskentelin pääsääntöisesti oikomishoidon parissa terveyskeskuksessa ns. apuoikojana sekä opiskelin omatoimisesti oikomishoitoa kirjojen ja kurssien avulla. Apuoikojat ovat oikomishoitoon perehtyneitä hammaslääkäreitä, jotka toimivat yleensä tiimissä, jossa on myös mukana erikoishammaslääkäreitä tiimin johtajina. Vuonna 2019 sain mahdollisuuden päästä erikoistumaan oikomishoitoon Tampereen yliopiston kautta. Työskentelin koko kolmen vuoden erikoistumisen ajan sekä perusterveydenhuollossa terveyskeskuksessa, jossa hoito pääasiassa keskittyy lasten ja nuorten oikomishoitoon sekä erikoissairaanhoidossa, jossa hoito pääsääntöisesti on aikuisten ortognaattista (oikomishoito + leukaleikkaus) hoitoa sekä oikomishoidollisesti haastavien lasten- ja nuorten oikomishoitoa.
DIAGNOOSI JA SUUNNITTELU
Oikomishoito ei ole koskaan pelkästään hampaiden esteettistä hoitoa vaan on äärimmäisen tärkeää ymmärtää laaja-alaisesti myös hampaita ympäröivien rakenteiden, kuten leukaluiden ja pehmytkudosten merkitys kasvojen estetiikassa ja miten hampaiden liikuttelu vaikuttaa myös näihin asioihin. Lisäksi esteettisten asioiden lisäksi on hyvin tärkeää ymmärtää erilaisten purentavirheiden merkitys ja miten tietyntyyppiset purennat voivat vaikuttaa purentaelimeen kokonaisuudessaan. Purennan hoito onkin yksi haastavimmista osuuksista oikomishoidossa ja erityisesti tämä vaatii tietotaitoa, josta oikomishoidon erikoishammaslääkärilla on koulutuksen ja työkokemuksen ansiosta saamaa asiantuntemusta.
Oikomishoidon erikoishammaslääkärit ovat asiantuntijoita hampaiston ja kasvojen (dento-facial) erilaisten tilanteiden tutkimuksessa ja diagnosoinnissa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että oikomishoidon tutkimuksessa ei keskitytä ainoastaan hampaisiin vaan koko kasvojen alueen harmonian tutkimiseen ja tämä antaa perustan kokonaisvaltaisen diagnoosin ja hoitosuunnitelman laatimiseen, jossa otetaan huomioon kokonaisvaltaisesti esteettiset ja funktionaaliset tavoitteet.
Hyvän oikomishoidon taustalla on aina tarkka diagnoosi ja tämän pohjalta laadittu tehokas hoitosuunnitelma!
HINTAERO
Oikomishoidon hinnat vaihtelevat suuresti. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että erikoishammaslääkärien hinnat ovat jonkin verran suurempia kuin yleishammaslääkärien tekemät oikomishoidot. Oikomishoidon hintaan vaikuttavat ensisijaisesti hoidon kesto, mutta myös menetelmät ja toisaalta myös oikojan kokemus; kokeneempi ja koulutetumpi kliinikko on usein myös kalliimpi vaihtoehto. Miksi kuitenkin kannattaa valita erikoishammaslääkäri?
Nykyään, kalvo-oikomishoidon yleistymisen myötä, myös yleishammaslääkärit tekevät oikomishoitoja paljon. Hoito kuitenkin usein keskittyy etualueiden kevyempään esteettiseen hoitoon. Taustalla kuitenkin usein on estetiikan lisäksi myös muita tärkeitä asioita, joita täytyy huomioida oikomishoitoa suunnitellessa ja toteuttaessa. Usein potilaan hoito voidaan suunnitella hyvinkin monella eri tavalla. Tärkeää on, että potilas ymmärtää eri hoitovaihtoehdot laajan ja suppean hoidon välillä ja niistä saavutettavat hyödyt ja mahdolliset kompromissit.
Luonnollisesti, kun estetiikan lisäksi hoidetaan myös taustalla olevaa mahdollista purentavirhettä ja pyritään näin ollen tekemään myös kokonaisuudesta parasta mahdollista, on myös hoito kestoltaan pidempää ja täten kallimpaa.
Oikomishoidon hinnat voidaan ilmoittaa hyvin monella eri tavalla. On tärkeää tiedostaa mitä kaikkea kustannusarvioon kuuluu ja mitä ei kuulu. Minun hinnastoon voit tutustua PALVELUT osiosta, jossa on myös kerrottu hinnasto ja eritelty kokonaishintaan kuuluvat palvelut ja tuotteet.
Oikomishoito on joka tapauksessa taloudellisesti iso panostus, joten kannattaa tarkasti miettiä onko järkevintä valita tekijää ainoastaan hinnan perusteella, sillä lopulta tärkeintä on, että oikomishoito suoritetaan turvallisesti ja siten, että lopputulos olisi mahdollisimman hyvä, toimiva ja stabiili myös pitkällä aikavälillä.
ONGELMATAPAUKSET
Oikomishoito on vaativaa lääketieteellistä toimintaa, johon liittyy aina myös riskejä. Aina hoito ei mene siten, kuten on suunniteltu ja hoitosuunnitelmaan voidaan joutua tekemään muutoksia, jotta riskejä voidaan välttää ja saavutetaan potilaan kannalta paras mahdollinen tulos. Näin sattuessa, on tärkeää, että hoitava hammaslääkäri osaa tehdä tarvittavat muutokset suunnitelmaan ja toteuttaa hoidon vaihtoehtoisella suunnitelmalla. kompromisseihin. On siis tärkeää, että hammaslääkärillä on valmiudet toteuttaa oikomishoitoja monella eri tavalla ja käyttää kaikkia mahdollisia menetelmiä parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamisessa. Käytännössä siis oikomishoidon erikoishammaslääkärit ovat heitä, joita konsultoidaan vaikeissa hoidoissa tai ongelmatilanteissa. Kannattaa valita suoraan hoitavaksi oikojaksi erikoishammaslääkäri niin voit olla varmempi siitä, että olet osaavissa käsissä.
Jos oikomishoito on ajankohtaista, voit varata konsultaatioajan painamalla tästä Tervetuloa!