Oikomiskojeet
Oikomishoito tapahtuu erilaisilla kojeilla, jotka tuottavat voimia hampaaseen kohdistuen ja näin liikuttavat hampaita haluttuun suuntaan. Voidaankin sanoa, että hammas on tyhmä eikä tiedä mikä koje sitä liikuttaa. Hammas liikkuu hyvin niin perinteisillä kiinteillä kojeilla (hammasraudat) ja oikomiskalvoillakin, joilla molemmilla tuotetaan voimaa hampaisiin kohdistuen. Kaikilla kojeilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Asiantuntijan tehtävä on yksilöllisesti määrittää millaisia liikkeitä hampaaseen halutaan tehdä ja tämän perusteella suositella oikea oikomiskojejärjestely (hoitosuunnitelma). Kaikkiin hoitoihin esimerkiksi kalvo-oikomishoito ei ole järkevin ratkaisu.
Kalvo-oikomishoito: Tämä tekniikka on laajemmin yleistynyt 2000-luvun taitteessa maailmalla ja Suomessa 2010-luvulla. Kalvot ovat läpinäkyviä ja helposti irrotettavia hampaiden päältä. Hampaiden ulkopinnalle usein joudutaan lisäämään otepintoja (attachments) paikkausmuovista, jotta siihen saadaan hammasta liikuttava voima kohdistumaan paremmin. Potilaalle tehdään virtuaalinen suunnitelma ja suunnitelman perusteella valmistetaan kalvosarja, jossa jokainen kalvo siirtää hampaita hieman. Kalvoja pidetään suussa 22 tuntia vuorokaudessa ja yleensä noin viikon välein vaihdetaan seuraavaan kalvoon.
Edut verrattuna kiinteisiin kojeisiin:
Esteettinen vaihtoehto
Irrotettava: hampaiden ja ikenien puhdistus on helpompaa
Lievissä ja keskivaikeissa hoidoissa mahdollisesti nopeampi
Kontrolliväli voi olla pidempi
Ensiapukäyntejä on vähän
Haitat verrattuna kiinteisiin kojeisiin:
Irrotettava: riittävä pitoaika vaaditaan, jotta hampaat liikkuvat
Tiettyjen hampaiden asentojen muokkaaminen ja hampaan juuren siirtäminen haastavaa
Vaikeissa hoidoissa hoitoaika voi olla pidempi
Laadukasta tutkimustietoa vähän saatavilla
Tärkeää on huomioida, että esimerkiksi Invisalign -kalvoilla tehtävä oikomishoito ei ole koskaan identtinen eri hammaslääkärin tekemänä, vaan oikojahammaslääkärin vastuulla on tehdä mahdollisimman hyvä ja ennustettava hoitosuunnitelma yhdessä teknikon kanssa. Teknikolta tuleva 3D-hoitosuunnitelma ei koskaan ole valmis hyväksyttäväksi hoitoa varten suoraan vaan vaatii usein hyvinkin paljon muokkaamista, jotta se on toimiva ja ennustettava. Onkin erittäin tärkeää, että oikomishoidon tekijällä on hyvä ymmärrys oikomishoidon teoriasta (biomekaniikka, anatomia, fysiologia), jotta hoito olisi mahdollisimman ennustettava ja lopputulos mahdollisimman pysyvä.
Kiinteät kojeet (hammasraudat):
Kiinteä kojeet ovat varmasti se tunnetuin oikomishoitomenetelmä. Kiinteissä kojeissa braketit tyypillisesti asetetaan hampaiden ulkopinnalle ja brakettien uriin asetetaan kaarilanka, joka ohjaa hampaita oikeille paikoilleen. Braketteja on saatavilla metallisina tai myös vaaleina keraamisina. Hoitotuloksen kannalta ei ole väliä kumman braketin valitsee sillä biomekaniikka hampaan liikuttamiseen on täysin sama riippumatta brakettityypistä. Keraamisen braketin etuina on esteettisyys mutta haittapuolena kalliimpi kustannus ja kojeiden purkuun oikomishoidon lopussa menee hieman enemmän aikaa.
Edut verrattuna kalvoihin:
Laajasti tutkittu standardi oikomishoitomenetelmä
Haastavat hampaiden liikkeet mahdollisia
Ei vaadi potilaalta irrottamista ja takaisin laittamista
Haitat verrattuna kalvoihin:
Hampaiden, ikeninen ja kojeiden puhdistaminen haastavampaa verrattuna kalvoihin
Ensiapukäyntejä useammin
Estetiikka
Lievät / keskivaikeat hoidot voivat olla pidempiä
Hybdirikojeet
Koska molemmilla kojetyypeillä (kalvot ja hammasraudat) ovat selkeät hyödyt toisiinsa nähden, voi olla järkevää yhdistää näitä menetelmiä keskenään. Usein kalvojen kanssa tarvitaan osakiinteitä, jotta hampaiden juuret saadaan suoristettua ja tuettua vaikeita hampaiden liikkeitä. Toisaalta joskus voidaan myös aloittaa hoito kiinteillä kojeilla, joilla saadaan helpommin hoidettua haastavammat hampaiden asentovirheet ja tämän jälkeen siirtyä oikomiskalvoihin, joilla purenta ja estetiikka viimeistellään. Vaihtoehdot ovat rajattomat!
Jos oikomishoito on ajankohtaista, voit varata konsultaatioajan alta, tervetuloa!