Ortognaattinen kirurgia / kirurgis-ortodontinen hoito
Ylä- tai alaleuan retrognatia tai haastavat purennalliset ja toiminnalliset ongelmat ovat yleisimmät syyt ortognaattiselle hoidolle
Ortognaattinen kirurgia on hoitomuoto, jota käytetään vaikeiden luustollisten tai hammasperäisten purentavirheiden hoidossa. Tyypillisesti hoito tehdään jo kasvun päätyttyä aikuisikäisille kun taas lapsille pyritään tekemään tavanomainen oikomishoito jo kasvun aikana, jolloin leukaleikkaukselle ei ole tarvetta myöhemmin aikuisiällä. Hoito tehdään tiivissä yhteistyössä oikojahammaslääkärin ja kirurgin kanssa ja tarvittaessa myös muita hammaslääketieteen alas spesialisteja tarvitaan hoidon toteutuksessa.
Tyypillisimmät syyt hakeutua hoitoon:
Alaleuan retrognatia eli alaleuka on takana
Yläleuan retrognatia eli yläleuka on takana
Alaleuan prognatia eli alaleuka on edessä
Kasvojen epäsymmetria
Purennalliset haastavat tilanteet:
Syväpurenta
Avopurenta
Ristipurenta
Distaalinen purenta
Mesiaalinen purenta
Funktionaaliset eli toiminnalliset ongelmat (yhdistettynä edellisiin kohtiin):
Puremisen ja syömisen vaikeudet
Haavaumat limakalvoissa purennan vuoksi
Kiputilat hampaistossa tai kasvoissa (lihakset tai leukanivelet)
Tapaturman tai kehityksen vuoksi tulleet luuston poikkeamat
Tapaturma leukaluuhun saattaa aiheuttaa luuston ja pehmytkudoksen muodon muutoksia
Kasvun ja kehityksen myötä syntyneet muutokset
Ortognaattisen hoidon vaiheet
Konsultaatio: Oikomishoidon erikoishammaslääkärin ja suu- ja leukakirurgin tutkimus ja hoitovaihtoehtojen kartoitus
Kuvantaminen: Kallon ja hampaiston 2D / 3D kuvantaminen tarkan diagnoosin ja hoitosuunnitelman tekoa varten
Hoitosuunnitelman selvitys: Oikojan, kirurgin ja potilaan kanssa käydään yhdessä hoitosuunnitelman selvitys
Prekirurginen oikomishoito: Oikomishoidolla valmistellaan hammaskaaret toisiinsa sopiviksi leukaleikkausta varten. Tämä vaihe tyypillisesti kestää purentavirheestä ja hampaiston tilanteesta riippuen 6 - 24kk. Oikomishoito voidaan tehdä perinteisillä metallisilla kiinteillä kojeilla. On myös mahdollista käyttää valkoisia keraamisia kiinnikkeitä tai oikomiskalvoja (kuten Invisalign / Angel Aligner).
Kirurgia: Leuan siirtoleikkaus tehdään nukutuksessa, joko päiväkirurgisena toimenpiteenä mutta useimmiten potilas viettää 1-2 päivää sairaalassa.
Toipumisjakso: Kirurgian jälkeen alkaa toipumisjakso, johon tyypillisesti kuuluu kivun hallinta tavanomaisilla tulehdukipulääkkeillä sekä pehmeä ruokavalio muutaman viikon ajan
Postkiruginen oikomishoito: Kirurgian jälkeen oikomishoito jatkuu ja tavoitteena on saada purenta ja hampaiden pienet asentovirheet viimeisteltyä hyvään asemaan
Retentio: Retentio eli ylläpitohoito alkaa aktiivisen oikomishoidon jälkeen ja retentioseuranta jatkuu yleensä vähintään 2 vuotta
Erilaiset leukaleikkaukset
Tyypilliseti on olemassa ylä ja alaleuan leikkauksia sekä näiden yhdistelmiä:
Yläleuan siirtoleikkaus, jolloin yläleukaa voidaan siirtää eteenpäin (yläleuan retrognatia) tai ylöspäin (vertical maxillary excess / gummy smile)
Alaleuan siirtoleikkaus eteen (alaleuan retrognatia) tai taakse päin ns. set-back (alaleuan prognatia)
Bimaxillaari osteotomia on yhdistelmä edellisistä eli molempien leukojen siirtoleikkaus
Genioplastia eli leuan kärjen muotoilu tai sen siirto ja tämä voidaan tehdä siirtämällä leuan kärkeä kirurgisesti tai lisäämällä materiaalia erilaisilla implanteilla. Genioplastia voidaan yhdistää edellisiin leikkauksiin tai tehdä itsenäisenä toimenpiteenä.
Hyödyt vs. riskit
Tässä listattuna yleisimpiä hyötyjä ja riskejä potilaalle ortognaattiseen hoitoon liittyen
Hyödyt:
Kasvojen estetiikan parannus
Purennan ja pureskelun parantuminen
Mahdolliset hyödyt TMD eli purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöiden parantuminen
Elämänlaadun parantuminen
Riskit
Leikkauksen jälkeiset infektiot ja haavan vuoto
Alahuulta ja sen lähiympäristöä hermottavan tuntohermon vaurio, josta voi seurata esimerkiksi tuntopuutosta. Tämä on useimmiten osittain tai kokonaan palautuvaa
Palautuminen osittain takaisin päin kohti alkuperäistä asemaa
Leuan jäykkyys ja TMD eli purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöiden lisääntyminen
Anestesiariskit: Yleiset riskit liittyen nukutukseen leikkauksen yhteydessä
Kenelle ortognaattinen hoito sopii?
Aikuispotilaat, joilla on suuri luustollinen poikkeama tai hyvin haastava purentavirhe voivat olla kandidaatteja ortognaattiselle hoidolle. Hoidosta saatava hyöty on sekä kasvojen ja hampaiston estetiikan parantaminen sekä myös toiminnallinen tilanteen parantaminen. Hoidosta saatavan hyödyn pitää olla suurempi kuin hoitoon liittyvät mahdolliset riskit ja tämän vuoksi on tärkeää, että tutkimus, diagnoosi ja hoitosuunnitelma laaditaan oikein.
Ortodontinen camouflage hoito?
Tämä hoitomuoto tarkoittaa purennan hoitoa pelkästään oikomishoidon keinoin, ilman että potilaan luustollista epäsuhtaa hoidetaan. Potilaat joilla on lievä tai keskisuuri luustollinen epäsuhta voivat olla kandidaatteja camouflage hoitoon.
Hoito tyypillisesti tarkoittaa, että hampaat suoristetaan ja siirrettään parempaan purentaan erilaisilla keinoilla. Hoito on tyypillisesti hyvin haastava ja vaikka purentaan ja hampaiden estetiikkaan saadaan parannusta voi luustollisesta epäsuhdasta johtuva kasvojen estetiikka huonontua tämän hoidon vuoksi. Tyypillisenä esimerkkinä voidaan pitää, sitä että huuliprofiili litistyy eli huulet liikkuvat taaksepäin hampaiden taaksepäin siirron vuoksi.
Ortodontinen camouflage hoito on tyypillisesti haastava ja pitkäkestoinen, mutta koska kirurgiaa ei tehdä on se kustannuksiltaan matalampi eikä sisällä leikkausriskejä. Camouflage hoidossa on kuitenkin suurentunut riski kompromissiin tuloksen suhteen (kasvojen estetiikka ja purennan korjaus) ja hampaiden palautumisriski on suurentunut. Lisäksi ympäröivät kiinnityskudokset saattavat olla suuremmassa riskissä verrattuna ortognaattiseen hoitoon.
Potilaan ja lääkärin on hyvä keskustella tarkasti mikä hoitomenetelmä on suositeltavampi kunkin potilaan kohdalla.
Varaa aika minulle konsultaatioon niin keskustellaan lisää siitä mikä olisi sinulle paras hoitovaihtoehto. Teen yhteistyötä useiden kirurgien kanssa, joiden kanssa hoidon suunnittelu onnistuu mutkattomasti.